Welkom

in de Hosta Mill

Welkom in de Hosta Mill

Voor wie ?

Deze webstek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in hosta's:

  • de tuinliefhebber,
  • de gepassioneerde hostaverzamelaar,
  • mensen met interesse in botanie,
  • de toevallige surfer.

Feedback

Een uitgebreide webstek zoals deze bevat enorm veel informatie.  Het is onvermijdelijk dat hier en daar een foutje voorkomt.  Als je dit opmerkt, wil je het me dan laten weten ?

Heb je nieuwe ideeën, die voor de stek een aanvulling kunnen betekenen, mail ze me dan door.  Samen kunnen we van deze plek één groot interactief naslagwerk voor de gehele hostagemeenschap maken.

Nieuw op de site

Februari 2012

In 2012 en 2013 zal de focus in de Hosta Mill niet echt op hosta's liggen, maar op de verbouwing van de woning.  Alle informatie hierover kan je terugvinden in het project "Verbouwing".

De website zelf zal inhoudelijk grondig onder handen worden genomen om alle informatie up to date te houden.

 

November 2011

Het Hostaforum Lage Landen forum is de opvolger van het erg populaire Hosta Valley Forum.  Het is het forum bij uitstek als je geïnteresseerd bent in hosta's.  Lid worden is gratis en erg eenvoudig.
Dit forum wordt gehost vanaf het hostamill.be domein.

Mei 2011

De eerste Hosta Mill zaailingen zijn volwassen.  Niet zonder de gepaste trots presenteren wij u de

Hosta Mill Introducties

Februari 2011

Deze winter lag de focus niet op hosta's.  Voor het eerst sinds jaren is er niet gezaaid deze winter.  De meeste tijd ging naar de hosta databank.  Eindelijk zijn alle gegevens voor de geregistreerde hosta's ingevoerd, en het grootste gedeelte voor de niet geregistreerde hosta's in de Hosta Mill collectie is ook toegevoegd.  De volgende stap is deze databank online krijgen, zodat iedereen er in kan zoeken.

Daarnaast is er een hoofdstuk in aanbouw over hostafotografie. Niet dat ik zo'n crack ben; als relatieve beginneling heb ik alles geleerd met vallen en opstaan.  De klemtoon ligt in eerste instantie op de techniek:

  • Wat is een optimaal toestel voor hostafotografie ?
  • Hoe neem ik een scherpe foto ?
  • Hoe krijg je een foto met een wazige achtergrond ?
  • Compositie en belichting

Heb je vragen over fotografie, stel ze.  Ik probeer online een antwoord te geven.

 Uit de combinatie van fotografie en databank zou dit jaar een volledig overzicht moeten geboren worden van alle hosta's in de Hosta Mill, mét goede foto's.

Omdat de beschikbare tijd beperkt is - zoals ik de voorbije jaren tot mijn scha en schande mocht ondervinden -  lijkt me dat voor 2011 ruim voldoende.  Als nu de slakken nog wat willen meewerken.

September 2010

Eén van de oorspronkelijke bedoelingen van de website was dat het een logboek zou worden van de groei en bloei van de Hosta Mill collectie en tuin.  Tot op heden is er dat niet echt uitgekomen, mede door de gebruikte software en het type website.  Het grootste gedeelte is statisch: ik maak het eerst aan op mijn PC en als een deel klaar is publiceer ik het.  Eigenlijk had ik véél sneller de link logboek - weblog (beter bekend als Blog) moeten maken.  Sinds kort is er dan ook een Hostamill blog beschikbaar, waarin je van dag tot dag kan volgen wat er gebeurt, en waar je ook kan reageren.

Augustus 2010

Ondanks alle tegenwerking van moeder natuur lijkt het voor de Hosta Mill tuin een goed jaar te worden.  Augustus is erg nat en veel planten reageren hierop met een uitbundige hergroei.  Uiteraard betekent dit ook dat het onkruid verwoede pogingen doet om zijn bijna verloren plaats terug in te nemen. Ook de slakken laten zich weer zien.  Nu zijn het vooral jonge exemplaren die massaal opduiken.  De ammoniak bewijst weer goede diensten.

Het "bos" werd eindelijk volledig aangelegd, en ik ben erg tevreden met het resultaat.

Juli 2010

Dit was tot nu toe een jaar om elke tuinliefhebber op de proef te stellen.  Na de late winterprik kwamen de slakken.  Toen die grotendeels het loodje hadden gelegd volgde een periode van droogte, gelardeerd met een heuse hittegolf.  Alsof dat nog niet genoeg was, meenden ook de woelmuizen nog hun duit in het zakje te moeten doen.

Omdat tijd kostbaar is, ligt de nadruk op werken in de tuin, en moet de website noodgedwongen wachten. Ook het fotoproject staat even in de wachtkamer, vooral omdat door de grote droogte en de slakkenaanval van de voorbije maanden de meeste planten er niet echt ongeschonden bij staan.

Juni 2010

Het opzetten van een systeem om je verzameling te beheren vergt weinig tijd en middelen en is van grote waarde als je verzameling uitbreidt.  Wil je meer weten, kijk dan hier.

Mei 2010

Wegens tijdsgebrek was het stil in de Hosta Mill, zowel tuin als website, vanaf juli 2009; vooral in de tuin was dit merkbaar.  Een brandend hete zomer met een ernstig watertekort, waarin enkel het onkruid welig tierde werd gevolgd door een winter die vooral naar het einde toe nog heel wat schade veroorzaakte.  Voeg hierbij nog een extreme slakkenplaag en je weet meteen waarom ik me voor het eerst afvroeg of het allemaal wel de moeite waard was.

Een systematische aanpak van de problemen heeft op korte termijn geleid tot een enorme verbetering in de situatie.  Nuttige informatie voor mensen met veel werk in de tuin en weinig tijd.  Wat er in 2010 in de tuin gebeurt vind je hier

30 juni 2009

Ere wie ere toekomt, maar de opening van de "Arie Van Vliet" collectie in herbarium Trompenburg Rotterdam verplicht me ertoe om de hosta's van de Lage Landen te behandelen met het respect dat ze verdienen.

Hosta's der Lage Landen werd bijgewerkt "nach den heutigen stand meines Wissens", op basis van de registraties tot en met 2008.  Het uitgangspunt is, voor mij persoonlijk,  de "originator", de persoon  die, volgens de registratiegegevens, de hosta gekweekt heeft (anders dan de Hosta Registrar, voor wie de registrator het belangrijkst is).  Iedereen die nog aanvullingen of correcties heeft, wordt hierbij vriendelijk uitgenodigd deze mee te delen.

18 juni 2009

Ervaring komt maar met de jaren, en van je fouten kan je leren.  Hoe ? Niet door je fouten weg te moffelen, of ze met de mantel der liefde te bedekken, in de hoop dat niemand ze opmerkt. Pak ze aan en verbeter ze.  Mijn potgrondmengsel bleek achteraf gezien niet ideaal, vooral niet voor jonge planten en voor planten die met blote wortel gekocht werden.  Daarom werd nagegaan wat er mis mee was, en werd de samenstelling gewijzigd.  Ik heb er alle vertrouwen in dat hiermee het probleem opgelost is.  Lees meer hier.

13 juni 2009

Ik vermoed dat de Hosta Mill nooit meer hetzelfde zal zijn na vandaag.  Met gepaste trots kunnen we u meedelen dat H. 'Grand Slam' zaailing nr. 22 van 2006-2007 werd verkozen tot "Beste Hosta Introductie 2009" ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Nederlandse Hosta Vereniging.  Het volledige verhaal vind je hier.

12 juni 2009

De website heeft een nieuw thema, vereenvoudigd, wat meer ruimte laat voor de inhoud.  Verder is er een nieuw loge.  Mocht je je afvragen wat de plant is in het logo: H. 'Chopsticks', een typische plant voor deHosta Mill Collectie.

Het 'Hosta Search' formulier links laat je toe informatie over Hostas op te zoeken in de voornaamste internationale en Nederlandstalige Hosta sites

In de Cultivar sectie werden een vijftigtal nieuwe pagina's toegevoegd, en de nog nog otnbrekende beschrijvingen worden stelselmatig aangevuld.

De tuinpagina voor 2009 staat in de stijgers, en, geloof me vrij, er zijn weer grote veranderingen gebeurd.  Tot dit jaar stonden de meeste van de planten in potten, nu is ongeveer 3/4 uitgeplant.

Ik wil ook graag zo snel mogelijk een sectie toevoegen over cultivars die ontstonden in de Hosta Mill.  Ze zijn nog in evaluatie; sommige kregen al een naam, andere worden gebruikt als kweekplanten, om zo eigen Hosta Mill kweeklijnen te creëren.